Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΟ 2ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2013



 ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ
Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Χαλικιόπουλος.
Συνοδεία Αριστείδης Κατωμέρης.

Στα 1919, μια παρέα καλλίφωνων Επισκεψιωτών, φτιάχνει την πρώτη οργανωμένη «Χορωδία Επίσκεψης» με δάσκαλό της το Σπύρο Χαρτοφύλακα. Στα 1932, η ίδια παρέα ως πυρήνας, ιδρύει το «Μουσικό Δραματικό Σύλλογο Επισκέψεως Ο ΟΡΦΕΥΣ» με σήμα του τη λύρα. Μουσικοδιδάσκαλος τότε ο Άλκης Πιέρρης και υποδιδάσκαλος ο Πέτρος Δένδιας του Αντωνίου. Επανιδρύεται το 1954 με δάσκαλο τον Αλέξη Δημητρά και υποδιδάσκαλο το Γιάννη Τζώρα του Γεωργίου. Το 1958, η Χορωδία Επίσκεψης πηγαίνει στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Κέρκυρας, ηχογραφεί εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια και η φωνή της ακούγεται σε όλο το νησί. Το 1973 διαλύεται και πάλι αφού η τότε κυβέρνηση έχει κατασχέσει όλα τα μέχρι στιγμής αρχεία και βιβλία από τα οποία ελάχιστα σώζονται. Το 1985, ο σύλλογος ιδρύεται και πάλι, στον τίτλο προστίθεται «Πολιτιστικός» και από το 1994 φέρει τον τίτλο «Μουσικός Πολιτιστικός Δραματικός Σύλλογος Επίσκεψης Δήμου Θιναλίων Ο ΟΡΦΕΑΣ» ενώ το έμβλημά του, η λύρα, παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο.
   Από την ίδρυσή της το 1919 και μέχρι σήμερα, ως παρέα ή ως αναγνωρισμένο σωματείο, η Αντρική Χορωδία Επίσκεψης –αφού αυτή τη μορφή έχει πάντα- πλαισιώνει όλες τις επίσημες εορτές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του χωριού. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε εκδηλώσεις του Δήμου Θιναλίων και έχει πλαισιώσει Θείες Λειτουργίες και Λιτανείες σε Ιερούς Ναούς της πόλης της Κέρκυρας και άλλων χωριών. Το 1995, ως αντρική και πάλι χορωδία, συμμετέχει στο ετήσιο φεστιβάλ χορωδιών με τέσσερα τραγούδια τη διδασκαλία των οποίων είχε κάνει ο κ. Κώστας Βλάχος. Από το 1999, η Χορωδία Επίσκεψης είναι μεικτή πεντάφωνη. Τον Απρίλη του 2004 έδωσε την πρώτη της συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θιναλίων στις Νυμφές και συμμετείχε στο ετήσιο Φεστιβάλ Χορωδιών Υπαίθρου που διοργανώνει η Ένωση Γυναικών Ελλάδας στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Από το 1974 και μέχρι σήμερα, τη διασκευή, διδασκαλία και διεύθυνση των εκκλησιαστικών ύμνων και τραγουδιών έχει αναλάβει ανελλιπώς και κυρίως αφιλοκερδώς, ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Χαλικιόπουλος.
   Ο Μουσικός Πολιτιστικός Δραματικός Σύλλογος, από το 1989, έχει αναλάβει και διατηρεί την Τράπεζα Αίματος του χωριού και  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Επίσκεψης Δήμου Θιναλίων, διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις από τις 10 μέχρι τις 15  Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές και γενικά όλες τις μορφές τέχνης.
   Πρωτοποριακά για τα δεδομένα του χωριού, από το 1989 μέχρι και το 1998 λειτουργούσαν στην Επίσκεψη Σχολή Παραδοσιακών Χορών με τρία τμήματα όλων των ηλικιών, Σχολή μπαλέτου και μοντέρνου χορού καθώς και Σχολή Αρμονίου και άλλων μουσικών οργάνων με ευθύνη και έξοδα των συλλόγων.
   Τέλος, οι Σύλλογοι έχουν αναλάβει και διατηρούν όλα τα ήθη και έθιμα της Επίσκεψης, όπως το Καρναβάλι σε συνδυασμό με το μοναδικό έθιμο του «Δόξα να…», τα παραδοσιακά και μοναδικά Κάλαντα του Λαζάρου, το Πανηγύρι της Κυριακής του Θωμά και το Πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

1.     Την ωραιότητα της Παρθενίας σου. Θ. Πολυκράτη.

2.     Εξ ύψους κατήλθες Θ. Πολυκράτη.

3.     Άγγελοι την είσοδον. Ο Ειρμός της θ΄ωδής των Εισοδίων της Υ. Θ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου