Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 2ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2013
Σαββάτο και Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 6 & 7 Απριλίου 2013
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου, το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη της Βυζαντινής Χορωδίας Κερκύρας με την συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος του Δήμου Κέρκυρας.
Η πρωτοβουλία μας αυτή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι καρπός της αγωνίας μας και του προβληματισμού μας για την απουσία ενός «χώρου», ενός «βήματος» που θα προβάλει την Εκκλησιαστική μουσική όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες στο Νησί μας. Γιατί, είναι αλήθεια ότι η Κέρκυρα είχε την τύχη να καταστεί ένας χώρος ιδιαίτερης άνθισης του πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική και μάλιστα σε περιόδους πολύ δύσκολες για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Εκκλησιαστική Μουσική αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως σε πολλές μορφές διαχρονικά και κατέληξε στη διαμόρφωση τριών ιδιαίτερων κλάδων της της Ψαλτικής, την Ελληνική ή όπως είναι περισσότερο γνωστή Βυζαντινή Μουσική, το Εντόπιο Ψαλτικό Ιδίωμα και την Ευρωπαϊκή Πολυφωνία.
Σκοπός και στόχος του Χορωδιακού Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής είναι να παρουσιαστούν όλες οι μορφές της Εκκλησιαστικής Μουσικής όπως έχουν αποκρυσταλωθεί στους τρείς κλάδους που αναφέραμε. Επιθυμούμε το Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής να καταστεί ένας θεσμός που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δημιουργώντας ένα βήμα για όσους καλλιεργούν την Εκκλησιαστική Μουσική, και ελκύονται από τους ύμνους της Εκκλησίας μας. Έτσι, πιστεύουμε, ότι θα προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι, θα προχωρήσουμε ένα βήμα, στην προσπάθεια και στη δημιουργία κινήτρων και προϋποθέσεων για την ευρύτερη καλλιέργεια της Εκκλησιαστικής μουσικής στο νησί μας. Ακόμη με το «βήμα» αυτό επιθυμούμε να γίνει ευρύτερα γνωστή κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Μαέστρους και Χορωδούς των Χορωδιών σε σχέση με το Εκκλησιαστικό Ρεπερτόριο, την ποικιλία και τον πλούτο της μουσικής έκφρασης μέσα στην Λατρεία της Εκκλησίας μας.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε, η προσπάθειά μας, να συναντήσει συμπαραστάτες και βοηθούς, ώστε το Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας, μοναδικό στο είδος και τον χαρακτήρα του, να καταστεί ένας πολιτιστικός θεσμός, με πανελλαδική και παγκόσμια, εάν είναι εφικτό, εμβέλεια. Εμείς εργαζόμαστε με συνέπεια και συναίσθηση, και προσκαλούμε κάθε καλοπροαίρετο Κερκυραίο να συμπορευτεί μαζί μας για να μπορέσουμε στους δύσκολους καιρούς μας να δημιουργήσουμε ένα βήμα προβολής των ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα και μυστικά, καλλιεργώντας την Εκκλησιαστική μουσική τέχνη.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριο υπό την ευλογία του οποίου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ. Επικαλούμαστε πάντοτε την ευλογία και τις σεπτές του ευχές για το έργο της Χορωδίας μας.
Ευχαριστούμε ακόμη το Δήμο της Κέρκυρας, το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και τον προιστάμενό του κ. Σπυρίδωνα Πανδή για την συνεργασία και την συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Προϊσταμένη της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ρηγάκου καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού, για την ευγενική παραχώρηση του χώρου του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου καθώς επίσης και για την ανάρτηση του ενημερωτικού πανό του Φεστιβάλ.
Τέλος ευχαριστούμε και τους Μαέστρους και τους χορωδούς των Χορωδιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Τους ευχαριστούμε για το έργο που επιτελούν, για την πολιτιστική και μουσική προσφορά και μαρτυρία τους, αλλά και για την ευγένεια και το επίπεδο με το οποίο υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία μας.
Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να βρίσκονται ανάμεσά μας η Χορωδία της Φανερωμένης Ζακύνθου, η Κεφαλληνιακή Χορωδία με την τιμητική παρουσία του Μουσικολογιωτάτου και Αιδεσιμολογιοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Μεσολορά, και η Χορωδία του Ι. Ναού Μπότεβγκραντ Βουλγαρίας. Χαρήκαμε πολύ για την παρουσία τους και για την συμμετοχή τους στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας. Η παρουσία τους εμπλούτισε το φεστιβάλ και ενίσχυσε τους δεσμούς των επτανησίων μεν, αλλά και των Ορθοδόξων γενικότερα.
Στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής συμμετείχαν τριάντα δύο Χορωδίες, Από την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Βουλγαρία. Παραθέτουμε κατάλογο των χορωδιών με τη σειρά εμφανίσεώς τους:
1.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
2.    ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΧΑΡΑΒΗΣ
3.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΟΡΙΑΣ Υ. Θ. ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΓΑΡΙΤΣΑΣ
4.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΑΖΟΥ
5.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
7.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΑΛΑΝΕΙΟΥ
8.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
9.    ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ-ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΑΣ
10.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΞΩΝ-
11.  ΧΟΡΩΔΙΑ  ΠΟΤΑΜΟΥ «Ο ΜΠΟΡΓΟΣ»
12.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΤΕ
13.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
14.  ΧΟΡΩΔΙΑ  Ι. ΝΑΟΥ  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ Υ.Θ. ΜΠΟΤΕΒΓΚΡΑΝΤ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
15.  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  Ι. ΝΑΟΥ  Υ. Θ. ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ
16.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ
17.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΓΥΡΟΥ
18.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ
19.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΑΚΩΝΩΝ
20.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ
21.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΛΟΜΟΥ
22.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ «ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
23.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΝΤΑΤΙ ΜΩΡΑΪΤΙΚΩΝ
24.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΧΑΡΑΒΗΣ
25.  ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΩΜΑΣ ΦΛΑΓΓΙΝΗΣ»
26.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΑΙΑΚΩΝ
27.  ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ
28.  Δ. ΧΟΡΩΔΙΑ SAN GIACOMO
29.  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
30.  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Ι. ΝΑΟΥ Υ.Θ. ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ
31.  ΧΟΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΨΑΛΤΩΝ
32.  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και με την Ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κκ. Νεκταρίου, Οι φιλοξενούμενες Χορωδίες έψαλλαν στους Ι. ναούς της πόλεώς μας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 7 Απριλίου 2013.
Στον Ι. Ναό Υ. Θ. Βλαχερνών Γαρίτσας η Χορωδία του Ι. Ναού Κοιμήσεως Υ.Θ. Μπότεβγκραντ Βουλγαρίας.
Στον Ι. Ναό Αγ. Αντωνίου το Εκκλησιαστικό τμήμα της Κεφαλληνιακής Χορωδίας.
Στον Ι. Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Κωτσέλα η Χορωδία της Φανερωμένης Ζακύνθου.
Ευχαριστήσουμε τους Χορηγούς του 2ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας.
1.     LIZAN MARIE PHOTO STUDIO
2.     ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΦΑΙΑΚΕΣ
3.     ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΓΓΑΔΗΣ
4.     LIASTRO ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ
5.     ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
6.     ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
7.     DIELLAS MARKETS
8.     ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΑΧΑΡΑΒΗ
9.     ΙΕΡΑΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
10.                       ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ Υ. Θ. ΥΨΗΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και τους πολλούς φιλόμουσους Κερκυραίους οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας 2013.
Με τους θερμούς μας χαιρετισμούς.
Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου