Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΞΩΝ ΣΤΟ 2ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ2013



ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΞΩΝ
Διεύθυνση: Αntoniy Ivanov
Συνοδεία: Μαριλένα Ελούλ.
Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών αποτελεί την παλαιότερη δραστηριότητα του Συλλόγου Παξών με έτος ίδρυσης το 1975. Προέκυψε από τη συνένωση με τον «Αρίωνα», μουσικό σύλλογο υπό την καθοδήγηση του ντόπιου μουσικού Βασίλη Μακρή το 1985. Το ρεπερτόριο της Χορωδίας μέχρι και το 2004 κινούνταν γύρω από την μελοποιημένη ελληνική ποίηση.
Το 2001 έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε αποστολή των Πολιτιστικών Χωριών στο Πέρτζινε Βαλντάρνο της Ιταλίας.
Το 2004 με δάσκαλο τον Παξινής καταγωγής, ευρύτερα αναγνωρισμένο μουσικό Φώτη Αργυρό έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού μας.
Από το 2005 και μετά με δάσκαλο τον Κερκυραίο καθηγητή μουσικής Παντελή Πανδή απέκτησε νέο, πολύπλευρο ρεπερτόριο τραγουδώντας από βυζαντινή και ευρωπαϊκή εκκλησιαστική μουσική έως και έργα νέων Παξινών δημιουργών.
Το 2008 καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας έγινε ο Βούλγαρος μαέστρος, Άντονυ Ιβάνοφ. Υπό την δική του διεύθυνση η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών απέκτησε ευρύτερο ρεπερτόριο Ελληνικής και Διεθνούς μουσικής.
Το 2010 ο Πολιτιστικός Σύλλογος προχώρησε στην ίδρυση παιδικής χορωδίας, που πλέον διαθέτει περίπου 40 μέλη ηλικίας 5 ως 15 ετών.
Η Χορωδία Ενηλίκων έχει λάβει μέρος σε καλοκαιρινές συναυλίες με την Χορωδία της Ένωσης Παξινών, με ορχήστρες της τοπικής Δημοτικής Μουσικής Σχολής, σε συνεργασία με την Δημοτική Φιλαρμονική αλλά και με διάσημους Έλληνες τραγουδοποιούς, τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικά σύνολα. 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο αυτόνομες παραστάσεις της Χορωδίας ενηλίκων αλλά και σε κοινή εμφάνιση με την Παιδική Χορωδία. Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία των δύο χορωδιών αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί των Παξών, όπως και η συναυλία με θρησκευτικούς ύμνους την Κυριακή των Βαϊων,  η συμμετοχή τους στην περιφορά του Επιταφίου κάθε Μεγάλη Παρασκευή αλλά και η καλοκαιρινή συναυλία τους κάθε Ιούνιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Η Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών θα συμμετέχει τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Φεστιβάλ Σεπτέμβρη Κλασσικής Μουσικής Παξών, έναν θεσμό με 27 χρόνια παρουσίας στην καλοκαιρινή μουσική σκηνή της Ελλάδας, γνωστό ως ένα από τα δέκα καλύτερα θερινά φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στην Ευρώπη. 
Η Χορωδία Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών επιδιώκει κάθε χρόνο την συμμετοχή της σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς χορωδιών, σε συναυλίες από κοινού με άλλες χορωδίες και φιλαρμονικές στα πλαίσια των ανταλλαγών με πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα και γενικά εργάζεται για την συνεχή βελτίωσή της καθώς και για την πλαισίωση σημαντικών κοινωνικών στιγμών του νησιού των Παξών. 

1.     Της Συνόδου της Πρώτης. Απολυτίκιον Α. Σπυρίδωνος. Θ. Πολυκράτη.

2.     Εν τη Βασιλεία σου. Μακαρισμοί. Ντ. Κριστόφ.

3.     Το Νυμφώνα σου βλέπω. Θ. Πολυκράτη.

4.     Επι σοι Χαίρει. Θ. Πολυκράτη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου