Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟ 2ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΚΡΥΡΑΣ 2013


                      ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΑΣ

Η ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Ιδρύθηκε στο Αργοστόλι το 1993, από μία ομάδα τραγουδιστών και ψαλτών , υπό την μουσική και οργανωτική  καθοδήγηση του νεαρού τότε μουσικού και σημερινού μαέστρου της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  , Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.
Στα 5 πρώτα χρόνια , από  το 1994 ως το 1998 , στους κόλπους  της  Κεφαλληνιακής Χορωδίας δημιουργήθηκαν 4 χορωδιακά σχήματα:
α) η 45μελής Ανδρική χορωδία με ρεπερτόριο Κεφαλλήνων και Επτανησίων συνθετών, καθώς χορωδιακά μέρη από αγαπημένες  όπερες του Τζ.Βέρντι β) η νεανική τότε,  ανδρική χορωδία  και γ) η Μεικτή χορωδία , και οι δύο με έργα κλασσικού ρεπερτορίου και δ) το παραδοσιακό σχήμα "ΛΑΪΚΗ ΑΡΙΕΤΤΑ"  με καντάδες και αριέττες της Κεφαλονιάς.
Το 1998 ηχογραφείται ο πρώτος δίσκος με Κεφαλονίτικες αριέττες, το 2001 το εκκλησιαστικό τμήμα παρουσιάζει τη Κεφαλληνιακή εκκλησιαστική μουσική στο Μπρίντεζι της Ιταλίας ,  το 2002 το σχήμα ΛΑΪΚΗΣ ΑΡΙΕΤΤΑΣ εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν χορωδιακά σχήματα από όλη την Επτάνησο, ενώ το 2008 ηχογραφείται ο δεύτερος δίσκος με καντάδες της Κεφαλονιάς. 
Παράλληλα , πολύ πριν και μετά την ίδρυση του σωματείου και μέχρι σήμερα ακόμη, το εκκλησιαστικό τμήμα της ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ συμμετέχει στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του νησιού, διατηρώντας ζωντανή,  την πλούσια και μοναδική εκκλησιαστική μουσική της Κεφαλονιάς.
Την περίοδο μάλιστα αυτή, ηχογραφείται ένας τετραπλός δίσκος, ανθολόγιο της Κεφαλληνιακής Εκκλησιαστικής Μουσικής και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος στη  διάρκεια των επόμενων 2 χρόνων.
Στην αποψινή εκδήλωση το εκκλησιαστικό τμήμα της ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ,  θα διευθύνει ο δεύτερος μαέστρος της , κύριος Βασίλης Καλογηράς.
Προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μεσσολωρά, ακάματο εργάτη της Κεφαλληνιακής Ψαλτικής παραδόσεως, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ.


  1.  Φως Ιλαρόν (Γ.ΣΟΛΩΜΟΥ)

  2.  Κυριε ελέησον της λιτης. (Γ.ΣΟΛΩΜΟΥ)

  3.  Ει και εν τάφω  (κοντακιο του Πασχα) 

  4.  Άξιον εστι  (Γ.ΚΟΝΙΔΑΡΗ)

  5.  Απόστολοι εκ περάτων (εξαποστειλαριο της Παναγιας)

  6.  Τριάς Αγία προσδέχου (εξαποστελάριο των τριών Αγίων της επτανήσου)
  7.  Των Ορθοδόξων Προστάτην (απολυτίκιο του Αγίου Γερασίμου) 
  8.  Της Πελοποννήσου (Μεγαλυνάριο του Αγίου Γερασίμου)
  9.  Ευχαρίστοις άσμασι (κοντάκιο του Αγίου Γερασίμου)  (ΓΕΡ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ)
10.  Δεύτε μεγαλύνωμεν ευλαβώς (Μεγαλυνάριο των τριών Αγίων της επτανήσου)














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου