Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Διδασκαλία & Διεύθυνση: Αρχιμ. π” Σπυρίδων Σκορδίλης.


Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας  ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, από τον Χοράρχη της,  Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Σκορδίλη, τους συνεργάτες, αλλά και τους μαθητές των μαθημάτων Βυζαντινής μουσικής στην πόλη της Κέρκυρας, στη Λευκίμη και στην Ιερά Μονή Υ. Θ. Υψηλής Μαγουλάδων Κερκύρας. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελλών της χορωδίας είναι νέα παιδιά που σχετικά πρόσφατα άρχισαν την ενασχόλησή τους με την Ελληνική βυζαντινή μας μουσική. Μέλη της χορωδίας διακονούν σε αναλόγια Ενοριών του Νησιού μας ως Πρωτοψάλτες και Ιεροψάλτες.

Σκοπός της Χορωδίας είναι η διδασκαλία, η καλλιέργεια και η ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων, σύμφωνα με την γραπτή και προφορική παράδοση της Ελληνικής βυζαντινής μουσικής όπως έφτασε μέχρι τις ημέρες μας. Επιπλέον λαμβάνει υπ’ όψιν και τα αποτελέσματα της σύγχρονης πανεπιστημιακής μουσικολογικής έρευνας. 

Η χορωδία διοργανώνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής σε συνεργασία με το Ωδείο Κερκύρας α) στην πόλη της Κέρκυρας, β) στη Λευκίμμη, στο πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Αρσενίου και γ) στην Ιερά Μονή Υ. Θ. Υψηλής Μαγουλάδων. 

Η δράση της Χορωδίας και τα μαθήματα ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται με την σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου.

Τόσο το περιεχόμενο των μαθημάτων, όσο και το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει, σχεδόν αποκλειστικά, κλασικά παραδοσιακά μαθήματα παλαιών διδασκάλων της Ελληνικής Βυζαντινής μουσικής. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην απόδοση και ανάλυση των καλλωπιστικών χαρακτήρων, στη σωστή χρήση των ισοκρατημάτων καθώς και στην εκτέλεση των μουσικών έλξεων που συνιστούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα, το «ήθος» και τον «χαρακτήρα» κάθε ήχου της Ελληνικής Εκκλησιαστικής μας μουσικής. 

Η Χορωδία μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της έχει λάβει μέρος σε πανηγυρικούς Εσπερινούς, προσκεκλημένη από τις Ενορίες Αγίου Αρσενίου στις 18/1/2011 και Ευαγγελιστρίας Λευκίμμης στις 24/3/2011, στην Πανήγυρη της Ι. Μονής Υ. Θ. Υψηλής Μαγουλάδων Κερκύρας την Παρασκευή της Ζωοδόχου πηγής 29/4/2011, στην Πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της ίδιας Μονής 14 & 15/8/2011, στην Πανήγυρη της αποδόσεως της εορτής Υ. Θ. Οδηγητρίας στο Γαστούρι Κερκύρας στις 23/8/2011 . 

Έχει επίσης παρουσιάσει μουσικές εκδηλώσεις-συναυλίες εκκλησιαστικών ύμνων με επιτυχία,  στη Λευκίμμη τις 9 Απριλίου, στο Σιδάρι τις 10 Απριλίου, στο Δημοτικό Θεάτρο Κέρκυρας τις 13 Δεκεμβρίου, και στη Λευκίμμη τις 17 Δεκεμβρίου 2011.
Διοργάνωσε επίσης με επιτυχία την 1η Ψαλτική Συνάντηση και Συναυλία Βυζαντινής μουσικής στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αγ. Γεωργίου και Μιχαήλ τις 25 Φεβρουαρίου 2012, με την συμμετοχή πολλών Ψαλτών του Νησιού μας.

Έχει προσκληθεί να ψάλλει στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκίμμης τις 24 Μαρτίου, ενώ μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου πομενάρχου μας κκ. Νεκταρίου θα δώσει Συναυλία Βυζαντινών ύμνων της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως το Σάββατο 31 Μαρτίου. Ακόμη το Σάββατο του Λαζάρου 7 Απριλίου έχει προσκληθεί να πλαισιώσει εκδήλωση μετά από πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων. Αποδίδοντας ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.


«Της Συνόδου της πρώτης» ήχος Α (Είσοδος Χορωδίας).

      1.    «Εν τη ερυθρά θαλάσση» ήχος πλ. του Α΄ Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου του Βυζαντίου (+1866).



     2.    «Σε υμνούμεν» & «Άξιον εστιν» Ήχος Α. Μέλος Βασιλείου Νικολαΐδου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. (+1985).


 
     3.    Επι σοι Χαίρει. Ήχος πλ του Δ. Σωκράτους Παπαδοπούλου.



     4.    Φήμη Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου. Ήχος Δεύτερος.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου