Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ 1η ΨΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας  ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, από τον Χοράρχη της,  Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Σκορδίλη, τους συνεργάτες, αλλά και τους μαθητές των μαθημάτων Βυζαντινής μουσικής στην πόλη της Κέρκυρας, στη Λευκίμη και στην Ιερά Μονή Υ. Θ. Υψηλής Μαγουλάδων Κερκύρας. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελλών της χορωδίας είναι νέα παιδιά που σχετικά πρόσφατα άρχισαν την ενασχόλησή τους με την Ελληνική βυζαντινή μας μουσική. 
Μέλη της χορωδίας διακονούν σε αναλόγια Ενοριών του Νησιού μας ως Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι και Ιεροψάλτες.

Σκοπός της Χορωδίας είναι η διδασκαλία, η καλλιέργεια και η ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων, σύμφωνα με την γραπτή και προφορική παράδοση της Ελληνικής βυζαντινής μουσικής όπως έφτασε μέχρι τις ημέρες μας. 
Επιπλέον λαμβάνει υπ’ όψιν και τα αποτελέσματα της σύγχρονης πανεπιστημιακής μουσικολογικής έρευνας. 


Η χορωδία διοργανώνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής σε συνεργασία με το Ωδείο Κερκύρας α) στην πόλη της Κέρκυρας, β) στη Λευκίμμη, στο πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Αρσενίου και γ) στην Ιερά Μονή Υ. Θ. Υψηλής. 

Η δράση της Χορωδίας και τα μαθήματα ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται με την σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου.
Τόσο το περιεχόμενο των μαθημάτων, όσο και το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει, σχεδόν αποκλειστικά, κλασικά παραδοσιακά μαθήματα παλαιών διδασκάλων της Ελληνικής Βυζαντινής μουσικής. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην απόδοση και ανάλυση των καλλωπιστικών χαρακτήρων, στη σωστή χρήση των ισοκρατημάτων καθώς και στην εκτέλεση των μουσικών έλξεων που συνιστούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα, το «ήθος» και τον «χαρακτήρα» κάθε ήχου της Εκκλησιαστικής μας μουσικής. 

Η Χορωδία μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της έχει λάβει μέρος σε πανηγυρικούς Εσπερινούς, προσκεκλημένη από τις Ενορίες Αγίου Αρσενίου στις 18/1/2011 και Ευαγγελιστρίας Λευκίμμης στις 24/3/2011, στην Πανήγυρη της Ι. Μονής Υ. Θ. Υψηλής Μαγουλάδων Κερκύρας την Παρασκευή της Ζωοδόχου πηγής 29/4/2011, στην Πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της ίδιας Μονής 14 & 15/8/2011, στην Πανήγυρη της αποδόσεως της εορτής Υ. Θ. Οδηγητρίας στο Γαστούρι Κερκύρας στις 23/8/2011 .

Έχει επίσης παρουσιάσει μουσικές εκδηλώσεις-συναυλίες εκκλησιαστικών ύμνων με επιτυχία,  στη Λευκίμμη τις 9 Απριλίου 2011, στο Σιδάρι τις 10 Απριλίου 2011, στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας τις 13 Δεκεμβρίου 2011 και στον Ι. Ναό Υ. Θ. Ευαγγελιστρίας Λευκίμμης στις 17 Δεκεμβρίου 2011. 

Διοργανώνει επίσης το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής το Σάββατο 17 Μαρτίου στο Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου με την συμμετοχή σχεδόν όλων των Χορωδιών του Νησιού μας που ασχολούνται και καλλιεργούν την Εκκλησιαστική μουσική. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια ευκαιρία προβολής της Εκκλησιαστικής μουσικής όπως αναπτύχθηκε στο νησί μας και να καταδειχθεί ο πλούτος, η ποικιλομορφία, αλλά και η ενότητα και ολότητα της Ψαλτικής μας παραδόσεως μέσα από τους κλάδους της, την Βυζαντινή μουσική, το εντόπιο ψαλτικό ιδίωμα και την ευρωπαϊκή πολυφωνία.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μελών και των μαθητών της, καθώς και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την μεταλαμπάδευση της εμπειρίας των παλαιοτέρων έμπειρων διδασκάλων, η χορωδία μας έχει ξεκινήσει ένα κύκλο συναντήσεων, προσκαλώντας πρωτοψάλτες και μουσικοδιδασκάλους με την βοήθεια των οποίων πραγματοποιεί ομιλίες και συζητήσεις σε ειδικές προς τούτο συναντήσεις. Έτσι τον Οκτώβριο του 2011 είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να επισκευτεί την Κέρκυρα ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου Αθηνών (της παλαιάς Μητροπόλεως των Αθηνών) κ. Λυκούργος Αγγελόπουλος, Ιδρυτής και Διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Η επίσκεψη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί έθεσα τα θεμέλεια για μια σειρά πρωτοβουλιών και ευρύτερης συνεργασίας για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε ενεργά τον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής στην Κέρκυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο τον παρελθόντα Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ομιλία με τα μέλη και τους μαθητές της Χορωδίας μας του Πρωτοψάλτου κ. Σωτηρίου Βογιατζόγλου, γνωστού σε όλους μας μια και διακόνησε για περισσότερο από δυόμιση δεκαετίες πρωτοψάλτης του Ιερού προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

 
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Είσοδος Χορωδίας: Της Συνόδου της Πρώτης… ήχος Α΄
1.                Κύριε εκέκραξα, κατευθυνθήτω σε αργοσύντομο στιχηραρικό μέλος και 1ο στιχηρό του εσπερινού σε σύντομο ειρμολογικό μέλος του Δ΄ ήχου. Μέλος Ιωάννου πρωτοψάλτου.
2.                Εν τη Ερυθρά θαλάσση.. Δογματικό Δοξαστικό πλ Α΄ Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου.

3.                Σε υμνούμεν και Άξιον εστι… ήχος Α΄. Μέλος Βασιλείου Νικολαΐδου Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
4.                Φήμη Σεβ. Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου