Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ 2η ΨΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το Σάββατο 17 πραγματοποιήθηκε η 2η Ψαλτική Συνάντιση με τη συμετοχή ιεροψαλτών του νησιού. Η Εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κκ. Νεκτάριο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δέκα ετών θεοφιλούς ποιμαντορίας στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας. Ο Σεβασμιώτατος μας τίμησε με την παρουσία του όπως και το σύνολο σχεδόν των ιεραψαλτών της Πόλεως και των περιχώρων.
Η εισήγηση του άρχοντος ήταν μοναδική. Ερμήνευσε το Δοξαστικό των Αγίων Πατέρων ο Χορός από το Δοξαστάριο του Πέτρου Λαμπαδαρίου, το Πασαπνοάριο του Α΄ήχου εκ του Αναστασιματαρίου του Ιωάννου πρωτοψάλτου καθώς και το Χερουβικό σε ήχο Δ του Πέτρου Πελλοπονησίου. Οι ερμηνείες ήταν ανεπανάληπτες....
Μετά από κάθε ερμηνεία ο Άρχων εξηγούσε τον τρόπο και τον λόγο της κάθε εκτέλεσης, αναφερόμενος σε παλαιά χειρόγραφα παλαιάς γραφής και αναφερόμενος στην προφορική παράδοση.
Κατά την διάρκεια των εξηγήσεων και των ερμηνειών τα μουσικά κείμενα κλπ προβαλόταν σε ειδική οθόνη ώστε όλοι οι παρόντες να παρακολουθούν τις ερμηνείες και τις εξηγήσεις του Άρχοντος.

Στην εκδήλωση ερμήνευσαν ύμνους οι πρωτοψάλτες:
Λάμπρος Γεωργιάδης Μητροπολιτικού Ναού, Σήμερον ο Χριστός Ήχος Β΄.
Γεώργιος Λαδοβρέχης Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πόλεως: Καλοφωνικός Ειρμός Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνήν... Ήχος Ά Μέλος Εμ. Χατζημάρκου.
Γρηγόριος Δραγανίγος Ι. Ν. Υ. Θ. Ελεούσης Κυνοποιαστών: Χερουβικό Γρηγορίου Πρωτοψάλτου Ήχος Β΄.

Την Εκδήλωση έκλεισε η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας με τους εξής ύμνους.
1. Της Συνόδου της Πρώτης... Απολυτίκιον Αγίου Σπυρίδωνος ήχος Α΄.
2. Κεκραγάρια και δύο στιχηρά Αναστάσιμα ήχος Α΄.
3. Το Ζ΄ Εωθινό Δοξαστικό ήχος Βαρύς.
4. Αργή Δοξολογία Ιακώβου πρωτοψάλτου ήχος πλ. Δ΄(Επιλογή στίχων).
5. Τη Υπερμάχω σύντομον. Ήχος πλ Δ΄.

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου