Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η 2η ΨΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

2η ΨΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ & ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας διοργάνωσε τη 2η Ψαλτική Συνάντηση και Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 6:30 μμ. στην Αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
Την Εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, και ομίλησε μέσα από πρακτικά παραδείγματα ανάλυσης ύμνων, ο Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής, Άρχων Διδάσκαλος του Αποστόλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, με θέμα «Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ».
 Συμμετείχαν επίσης, αξιόλογοι Ιεροψάλτες των Ιερών Ναών της Πόλεως και της υπαίθρου της Κέρκυρας.
Την εκδήλωση έκλεισε η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την Ευλογία και παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου.


To πενθήμερο της επισκέψεως του Άρχοντος Δ. Νεραντζή στην Κέρκυρα ήταν μοναδικό από όλες τις απόψεις. Ο Άρχοντας συνοδευόταν από την σύζυγό του Ιωάννα. Γυρίσαμε σχεδόν όλη την Κέρκυρα, επισκευτήκαμε 4 Μοναστήρια και στα δύο εξ αυτών μελετήσαμε χειρόγραφα παλαιάς και νέας γραφής που φυλάσσονται στις βιβλιοθήκες των. Ακόμη σημαντική ήταν η ιδιαίτερη συνάντηση με την Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2012 όπου ο Άρχων μας συμβούλευσε για πολλά και μας ωφέλησε με τις υποδειγματικές του ερμηνείες.

Το Σάββατο 17 πραγματοποιήθηκε η 2η Ψαλτική Συνάντιση με τη συμετοχή ιεροψαλτών του νησιού. Η Εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κκ. Νεκτάριο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δέκα ετών θεοφιλούς ποιμαντορίας στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας. Ο Σεβασμιώτατος μας τίμησε με την παρουσία του όπως και το σύνολο σχεδόν των ιεραψαλτών της Πόλεως και των περιχώρων.
Η εισήγηση του άρχοντος ήταν μοναδική. Ερμήνευσε το Δοξαστικό των Αγίων Πατέρων ο Χορός από το Δοξαστάριο του Πέτρου Λαμπαδαρίου, το Πασαπνοάριο του Α΄ήχου εκ του Αναστασιματαρίου του Ιωάννου πρωτοψάλτου καθώς και το Χερουβικό σε ήχο Δ του Πέτρου Πελλοπονησίου. Οι ερμηνείες ήταν ανεπανάληπτες....
Μετά από κάθε ερμηνεία ο Άρχων εξηγούσε τον τρόπο και τον λόγο της κάθε εκτέλεσης, αναφερόμενος σε παλαιά χειρόγραφα παλαιάς γραφής και αναφερόμενος στην προφορική παράδοση.
Κατά την διάρκεια των εξηγήσεων και των ερμηνειών τα μουσικά κείμενα κλπ προβαλόταν σε ειδική οθόνη ώστε όλοι οι παρόντες να παρακολουθούν τις ερμηνείες και τις εξηγήσεις του Άρχοντος.

Στην εκδήλωση ερμήνευσαν ύμνους οι πρωτοψάλτες:
Λάμπρος Γεωργιάδης Μητροπολιτικού Ναού, Σήμερον ο Χριστός Ήχος Β΄.
Γεώργιος Λαδοβρέχης Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πόλεως: Καλοφωνικός Ειρμός Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνήν... Ήχος Ά Μέλος Εμ. Χατζημάρκου.
Γρηγόριος Δραγανίγος Ι. Ν. Υ. Θ. Ελεούσης Κυνοποιαστών: Χερουβικό Γρηγορίου Πρωτοψάλτου Ήχος Β΄.
Την Εκδήλωση έκλεισε η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας με τους εξής ύμνους.
1. Της Συνόδου της Πρώτης... Απολυτίκιον Αγίου Σπυρίδωνος ήχος Α΄.
2. Κεκραγάρια και δύο στιχηρά Αναστάσιμα ήχος Α΄.
3. Το Ζ΄ Εωθινό Δοξαστικό ήχος Βαρύς.
4. Αργή Δοξολογία Ιακώβου πρωτοψάλτου ήχος πλ. Δ΄(Επιλογή στίχων).
5. Τη Υπερμάχω σύντομον. Ήχος πλ Δ΄.







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου